Thursday, September 6, 2012

Poker: Μπλόφα


Πώς να παίξω; Η Μπλόφα
20 Σεπ 2011 - 15:43
Το πόκερ δεν είναι απλά ένα μαθηματικό παιχνίδι, αλλά περιέχει και την εμπλοκή των παιχτών σε πολλές ψυχολογικές μάχες μεταξύ τους.
Τρία από τα πιο σημαντικά ψυχολογικά όπλα που χρησιμοποιούν στα τραπέζια του πόκερ είναι η μπλόφα (bluff), η ημι-μπλόφα (semi-bluff) και η παγίδα (slowplay, sandbag).
Η μπλόφα (bluff)
Η μπλόφα είναι πολύ πιο χρήσιμο κι αποτελεσματικό εργαλείο σε ένα παιχνίδι No-Limit παρά σε παιχνίδια Limit. Κι αυτό γιατί σε No-Limit παιχνίδια κινδυνεύει σε κάθε παρτίδα ολόκληρη η ποσότητα μαρκών του κάθε παίχτη, ενώ σε παιχνίδια Limit υπάρχει καθορισμένο όριο που μπορεί να χάσει ένας παίχτης αν παίξει μέχρι το τέλος.
Η μπλόφα είναι σχεδόν άχρηστη σε παιχνίδια Limit με χαμηλά πονταρίσματα. Σπάνια δε θα ακολουθήσει κάποιος αντίπαλος τα πονταρίσματά σας μέχρι και το river οπότε δεν έχουν νόημα οι προσπάθειές σας να τους τρομάξετε χωρίς φύλλο με συνεχή πονταρίσματα. Αντίθετα, σε παιχνίδια υψηλότερων πονταρισμάτων η μπλόφα είναι πολύ πιο ισχυρό εργαλείο. Όταν τη χρησιμοποιεί κάποιος σε τέτοια παιχνίδια, είναι καλύτερο να προσπαθεί να αναπαραστήσει ένα ισχυρό φύλλο με έναν ή το πολύ δύο αντιπάλους στο pot για να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Για παράδειγμα, όταν κάποιος ποντάρει στο flop χωρίς να έχει επαφή αναπαριστάνει κάποιο ζευγάρι, ενώ όταν κάνει μεγάλο raise σε ταμπλό με 3 ομόχρωμα φύλλα αναπαριστάνει χρώμα.
Η ημι-μπλόφα (semi-bluff)
Η ημι-μπλόφα είναι η μπλόφα που γίνεται από έναν παίχτη που κυνηγάει κάποιο χρώμα ή κέντα χωρίς να το έχει έτοιμο. Πχ αν κάποιος έχει Αs-Κs και το flop είναι Qd-10s-3s μπορεί να κερδίσει κάποιον που ήδη έχει π.χ. ζεύγος από ντάμες αν έρθει στα επόμενα φύλλα ρήγας, άσος, βαλές, ή μπαστούνι. Αν ποντάρει στην περίπτωση αυτή, ουσιαστικά μπλοφάρει γιατί δεν έχει έτοιμο φύλλο, αλλά υπάρχουν μεγάλες προοπτικές βελτίωσης σε κάτι που θα του χαρίσει πιθανότατα το pot. Αυτή είναι και η ουσιαστική διαφορά της ημι-μπλόφας από την ξερή μπλόφα κι είναι χρησιμότατη τεχνική σε παιχνίδια κυρίως No-Limit Hold’em και Pot Limit Omaha.
Η παγίδα (slowplay)
Η παγίδα είναι η εξαπάτηση των αντιπάλων ώστε να νομίσουν ότι έχεις αδύναμο φύλλο τη στιγμή που έχεις έναν πάρα πολύ δυνατό συνδυασμό. Π.χ. όταν βγάλει κάποιος full house από το flop δεν έχει νόημα να τρομάξει κάποιον εκτός του pot, ειδικά αν τα κοινά φύλλα είναι τέτοια που καθιστούν πιθανή την επίτευξη κάποιας κέντας ή χρώματος από κάποιον αντίπαλο. Καλό είναι λοιπόν στην περίπτωση αυτή ο παίχτης με το full house να περιμένει να βγουν κι άλλα φύλλα (turn, river) ώστε να πληρωθεί καλύτερα το δυνατό του φύλλο από κάποιον που θα βελτιωθεί σε κάτι χειρότερο φυσικά από το full house. Άρα, σε μία τέτοια περίπτωση, η παγίδα είναι μία τακτική που βοηθάει να κερδηθεί ένα μεγαλύτερο pot από ότι αν γίνει απ’ ευθείας ποντάρισμα στο flop.
Όλα αυτά τα εργαλεία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν από έναν παίχτη με σύνεση, την κατάλληλη χρονική στιγμή και με μέτρο, ώστε να μην είναι προβλέψιμος από τους αντιπάλους του και να καταφέρνει να τους κάνει να πιστεύουν για το παιχνίδι του αυτό που τον συμφέρει.

No comments: