Thursday, February 9, 2012

Τηλεoράσεις LED vs LCD (πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα)

Τι διαφορές έχουν οι LED τηλεοράσεις από τις LCD; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μίας LED και μίας LCD τηλεόρασης; Ας δούμε!






Οι τηλεοράσεις LED, όσο και αν σας φανεί περίεργο, είναι ακριβώς ίδιες με τις LCD τηλεοράσεις, με μία μόνο διαφορά!
Ας δούμε όμως τη γενική φιλοσοφία λειτουργίας μίας LCD τηλεόρασης, απλά και κατανοητά, για να γίνουν και πιο αντιληπτά αυτά που θα αναφέρουμε παρακάτω.

Κάτω από το "τζάμι" που βλέπουμε, είναι μία σειρά από πάρα πολλούς μικροσκοπικούς υγρούς κρυστάλλους, που "ανοιγοκλείνουν". Από πίσω τους, υπάρχουν δεσμίδες φωτός. Έτσι, ανάλογα με το άνοιγμα-κλείσιμο των υγρών αυτών κρυστάλλων, περνάει ή όχι φως και σχηματίζεται η εικόνα κάθε φορά.
Αυτό γίνεται με τεράστια ταχύτητα, οπότε και οι εικόνες, σχηματίζονται ταχύτατα και εναλλάσσονται πάρα πολύ γρήγορα μεταξύ τους, οπότε βλέπουμε φυσική κίνηση -βίντεο.
Βέβαια δεν είναι έτσι τα πράγματα ακριβώς, είναι αρκετά πιο πολύπλοκα, μιας και υπάρχουν και χρώματα και και. Αλλά αυτή είναι η γενική φιλοσοφία της τεχνολογίας LCD.
Η διαφορά όμως μίας LED με μία LCD τηλεόραση, είναι ότι το φως που πέφτει πίσω από τους υγρούς κρυστάλλους, δεν αναπαράγεται με φωτισμό CFL (LCD), αλλά με μικροσκοπικά λαμπάκια LED - μεγάλης φωτεινότητας.













Πλεονεκτήματα LED τηλεόρασης

1) Καλύτερη αναπαράσταση του μαύρου χρώματος και καλύτερη αντίθεση:
στις LCD τηλεοράσεις, το μαύρο αναπαρίσταται απλά κλείνοντας οι κρύσταλλοι και μπλοκάρωντας το φως. Αυτό έχει σαν συνέπεια πολλές φορές να μη βλέπουμε 100% μαύρο, αλλά σκούρο γκρι.
στις LED, στις μαύρες περιοχές, αυτό που συμβαίνει είναι να σβήνουν ή να χαμηλώνουν το φωτισμό τους τα led που βρίσκονται από πίσω από τους υγρούς κρυστάλλους, με αποτέλεσμα να υπάρχει το απόλυτο μαύρο.
Έχουμε περισσότερη "ζωντάνια" στην εικόνα μας, κι όχι αισθητό ξεθώριασμα.
Έτσι, επειδή παίζουν οι φωτεινότητες των led, πετυχαίνεται και η τέλεια αντίθεση της εικόνας μας, άρα ακόμα πιο ζωντανή.

2) Καλύτερη αναπαράσταση των χρωμάτων:
στις LCD, πίσω από τους κρυστάλλους, υπάρχει άσπρος μονόχρωμος φωτισμός.
στις LED, τα λαμπάκια led έχουν τη δυνατότητα να φέξουν σε RGB (Red-Green-Blue), οπότε, ανάλογα και με το χρώμα που θα πρέπει να δημιουργηθεί σε μία περιοχή, σχηματίζουν από μόνα τους, τους επιθυμητούς συνδιασμούς χρωμάτων.
Έτσι, έχουμε πιο ζωηρά χρώματα.

3) Είναι πιο λεπτή:
καλά, και οι άλλες είναι λεπτές, πλέον δεν έχουμε τις γκουμούτσες CRT, οπότε δεν θα το λέγαμε και φοβερό πλεονέκτημα.
4) Ο χρόνος ζωής είναι μεγαλύτερος:
ο φωτισμός CFL μιας LCD τηλεόρασης, έχει μικρότερη διάρκεια ζωής, από τα led μίας LED τηλεόρασης.
Επίσης σε μία LCD, σταδιακά ο φωτισμός CFL μετά από κάποια χρόνια, εξασθενεί, με αποτέλεσμα η εικόνα μας να είναι λιγότερο καλή.










Μειονεκτήματα LED τηλεόρασης
1) Είναι καινούρια τεχνολογία:
η διάρκεια ζωής, η σωστή λειτουργία ανά τα χρόνια, και πολλά άλλα, είναι απλές υποθέσεις των κατασκευαστών. Στην ουσία όμως, κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσο μπορεί να αντέξει μία LED τηλεόραση, τι προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν μετά από μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες ώρες χρήσης, κτλ.
Ενώ στις LCD, που έχουν χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια, είναι πλέον ξεκάθαρο το τοπίο.

2) Είναι πιο ακριβές:
μερικές φορές δεν αξίζει να αγοράσουμε τηλεόραση που μπορεί να στοιχίζει ακόμα και τα διπλάσια λεφτά από μία LCD. Για τους πολύ απαιτητικούς, ναι, αλλά για απλή χρήση, όχι, ίσως δεν αξίζει. Καλύτερα να πάρουμε μία καλούτσικη LCD.

Αγορά LCD ή LED τηλεόρασης;
Εγώ προσωπικά βλέπω τις LED τηλεοράσεις, ως αφορμή αγοράς μίας απλής καλούτσικης LCD τηλεόρασης.
Γιατί;
Επειδή απλά βοήθησαν στη δραματική μείωση των τιμών των LCD τηλεοράσεων, οπότε τώρα ίσως είναι μία καλή ευκαιρία για αγορά μιας μεγάλης και ποιοτικής LCD τηλεόρασης, σε πολύ καλή τιμή.
Βλέπετε, αν δεν υπήρχαν οι LED, οι LCD θα ήταν αρκετά πιο ακριβές.
Βέβαια αν δεν έχετε οικονομικό πρόβλημα και πιστέυετε ότι αξίζει να δώσετε αρκετούτσικα λεφτά για μία τηλεόραση, τότε πηγαίντε σε LED.

Σίγουρα έχουν καλύτερη ποιότητα εικόνας.
Εννοείτε πως δεν θα αγοράσετε από τις φθηνότερες LED, αλλά θα δώσετε κάτι παραπάνω για να πάρετε κάτι καλύτερο.
Προσωπικά, για οθόνη υπολογιστή που δουλεύω πολλές ώρες, θα έδινα πολλά λεφτά. (ακόμα και για ταινίες, κλπ)
Για τηλεόραση όμως που δεν βλέπω καθόλου, αν θα έδινα, θα έδινα λίγα.

Κάντε online αίτηση κερδίστε 3 μήνες ΔΩΡΟ σε όλα τα προγράμματα Hellas Online! Πατήστε εδώ