Friday, January 27, 2012

Πώς ν' αποφύγετε το Lag

Πώς ν' αποφύγετε το Lag

Software Control Lag Graphic Lag Lag Ping Lag Stutter Lag

Ίσως παίζετε Black Ops, Bad Company 2 ή Team Fortress 2 online ή μπορεί να οργώνετε τους εχθρούς σας στα Crysis 2, Fallout: New Vegas ή GTA IV. Δεν έχει σημασία ποιό παιχνίδι είναι, ή αν παίζετε multiplayer ή singleplayer, κατά κάποιο τρόπο θα χρησημοποιηθεί η λέξη “Lag”.
Αυτή η λέξη απεικονίζει έναν κόσμο από δυσαρεστημένους PC gamers παντού. Αλλά τι ακριβώς προκαλέι αυτή την περιοδική έλλειψη της ανταπόκρισης σε ένα παιχνίδι? Υπάρχει τρόπος να το αποφύγετε, ή έστω να το μειώσετε? Ας ερευνήσουμε αυτό το ενοχλητικό φαινόμενο.
Μία λέξη, Πολλές Αιτίες
Από παλιά, η λέξη "lag" από μόνη της είανι ένα πρόβλημα. Γιατί? Επειδή είναι ένας γενικός όρος και όχι ιδιαίτερα περιγραφικός. Σήγουρα, όλοι γνωρίζουμε ότι το lag αναφέρεται σε κάποιου είδους επιβράδυνσης ή μειωμένης απόκρισης, αλλά χρειαζόμαστε κάτι πιό ειδικό. Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν το lag, οπότε ας καλύψουμε κάποια συμπτώματα και λύσεις για το καθένα από αυτά.
Γραφικό Lag
Ο “παππούς” όλων των ειδών του lag, είναι αποτέλεσμα γενικής επιβράδυνσης στα γραφικά, και είναι συχνό φαινόμενο για έναν gamer. Βασικά, το σύστημά σας, απλά δεν μπορεί να παράγει τις απαραίτητες Εικονες Ανα Δευτερόλεπτο (Frames Per Second (FPS)) για να είναι όλα όμορφα και ομαλά. Οποιαδήποτε στιγμή έχετε γραφικό lag, θα έχετε μία τυπική μείωση στην ανταπόκριση των κινήσεών σας. Οι ενέργιές σας θ’ αργούν να εμφανιστούν γραφικά στην οθόνη γιατί θα χρειάζεται το σύστημά σας περισσότερο χρόνο να δημιουργήσει μία νέα εικόνα για το κάθε γραφικό και να το στείλει στην οθόνη σας.

Αυτή η απότομη πτώση στα FPS είναι αιτία για λίγο lag
Παράδειγμα: Έχετε στρίψει σε μία γωνία και πέφτουν πυροβολισμοί σε όλο το χώρο από άλλους παίχτες, ίσως μία βόμβα καπνού εκρύγνηται κοντά σας, και υπάρχει μία έκρηξη ή δύο. Απογοητευτικά, έχετε προσπαθήσει να τ’ αποφύγετε αλλά ο χαρακτήρας σας δεν αντέδρασε!
Λύση: Αλλά πώς μπορείτε να είστε σήγουροι ότι έιναι γραφικό lag το οποίο προκαλεί το πρόβλημα? Χρησημοποιείστε το ελεύθερο λογισμικό FRAPS για να μετρήσετε τα FPS. Ανοίξτε το FRAPS πριν ξεκινήσετε το παιχνίδι σας, και δείτε τα FPS στο παιχνίδι. Οποιαδήποτε στιγμή ο κίτρινος μετρητής πέσει κάτω από τα 25-30 FPS, ειδικά σε γρήγορα παιχνίδια, θα νιώσετε κάποιο γραφικό lag. Εάν πέσει κάτω από 15-20 FPS τότε θα το νιώσετε. Εάν έχετε πολλές τέτοιες πτώσεις, τότε υπάρχουν δύο λύσεις.
Η πρώτη είναι να ρυθμίσετε τις ρυθμίσεις γραφικών του παιχνιδιού σας και να βελτιστοποιήσετε τα Windows έτσι ώστε να έχετε υψηλότερα FPS. Εδώ θα βρείτε κάποιες πληροφορίες για το πώς να το κάνετε:
Οδηγοί για Παιχνίδια:
http://www.geforce.com/Optimize/Guides
http://www.tweakguides.com/Games.html
Καλύτερες ρυθμίσεις:
http://www.geforce.com/Optimize/OPS
Οδηγός για βελτιστοποίηση στα Windows:
http://www.tweakguides.com/TGTC.html
Κάποιες ρυθμίσεις παιχνιδιών επηρεάζουν την επίδοση περισσότερο από άλλες. Ρυθμίσεις όπως το antialiasing και το ambient occlusion για παράδειγμα μπορεί να μειώσουν πολύ τα FPS. Προσπαθήστε να τα απενεργοποιήσετε εντελώς αν έχετε προβλήματα, αλλιώς μειώστε και την ανάλυση των γραφικών. Δώστε προσοχή στην αύξηση των minimum FPS. Δεν έχει νόημα να τρέχετε με 100 FPS συνεχώς ενώ σε μία μάχη να πέφτουν απότομα πολύ χαμηλά.
Το επόμενο είναι επίπονο για την τσέπη σας. Όσες ρυθμίσεις και να κάνετε δεν μπορούν τελικά να σας βοηθήσουν. Πρέπει ν’ αναβαθμίσετε το υλικό σας. Για το γραφικό lag, η πιό σημαντική αναβάθμιση είναι μία καινούργια και πιό δυνατή κάρτα γραφικών. Ελέγξτε τα διαγράμματα απόδοσης στους παραπάνω συνδέσμους και θα πάρετε μία γεύση του ποιά κάρτα χρειάζεστε για να σας δώσει τα κατάλληλα FPS σε διάφορα παιχνίδια.
Stutter Lag
Nομίζετε λοιπόν ότι έχετε αρκετά frames για να αφαιρέσετε το lag γραφικών από τη λίστα των ενόχων. Πώς όμως ακόμα τα ακόμη τα γραφικά δεν είναι ομαλά; Εδώ εισάγετε η έννοια του stutter lag το οποίο συμβαίνει κατά τη διάρκεια περιόδων που το παιχνίδι φαίνεται να κολλάει στιγμιαία ή να παγώσει. Για να κατανοήσουμε το πρόβλημα αυτό, θα πρέπει να απεικονίσουμε την αλυσίδα των γεγονότων που οδηγούν στο αποτέλεσμα που περιγράφεται εδώ. Βασικά, όλα τα δεδομένα του παιχνιδιού πρέπει πρώτα να φορτωθούν από τον δίσκο σας πριν η CPU και η κάρτα γραφικών (GPU) μπορέσουν να κάνουν κάτι με αυτά. Σε διάφορα σημεία τα δεδομένα παραμένουν σε προσωρινούς αποθηκευτικούς χώρους, όπως η μνήμη του συστήματός σας (RAM) ή μνήμη βίντεο (VRAM), ώστε η πρόσβαση από την CPU ή την GPU να είναι πιο γρήγορη όταν είναι απαραίτητο. Όπως καταλαβαίνεται υπάρχουν αρκετές περιοχές που θα μπορούσε κατηγορήσει κάποιος οι οποίες αποτρέπουν τα δεδομένα του παιχνιδιού να ρέουν ομαλά το σύστημα σας. Όταν τα δεδομένα πέφτουν σε σημεία όπου οι πληροφορίες του παιχνιδιού δεν μεταφέρονται αρκετά γρήγορα, τότε θα έχετε στιγμιαία παγώματα και stuttering.

Παράδειγμα: Περιπλανιόσαστε μέσα σε ένα μεγάλο ανοιχτό κόσμο παιχνιδιού και απολαμβάνετε τα αξιοθέατα και τους ήχους. Μπορείτε πραγματικά να αισθανθείτε βυθισμένοι στο παιχνίδι. Αλλά κάθε λίγα μέτρα έχετε αυτές τις ενοχλητικές μικρές παύσεις οι οποίες πραγματικά χαλάνε την ατμόσφαιρα. Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε φορά που θα εισέρχεστε σε νέες περιοχές ή κατά την έναρξη κάποιας μάχης ή όταν περιστρέφεστε πολύ γρήγορα και επιθυμείτε να απαλλαγείτε από αυτό.
Λύση: Το πρώτο βήμα είναι να βελτιστοποιήσετε τις ρυθμίσεις των Windows, έτσι ώστε το σύστημά σας λειτουργεί όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Μπορείτε να τα δείτε όλα λεπτομερώς στο Windows Optimization Guide. Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας, διότι ακόμη και το καλύτερο hardware θα προκαλεί stutter εάν τα Windows και οι ρυθμίσεις του BIOS δεν είναι σωστές, εάν δεν βάλετε σε μια σειρά τα περιττά προγράμματα και τις υπηρεσίες που τρέχουν στο παρασκήνιο και δεν διατηρείται το σύστημά σας σωστά.
Το επόμενο βήμα είναι να μειώσετε ιδιαίτερες ρυθμίσεις του παιχνιδιού που είναι διαβόητες για την αύξηση του stuttering. Ρυθμίσεις που σχετίζονται με τα "Textures" είναι γνωστό ότι προκαλούν stutter, αν είναι πολύ υψηλές για να τις διαχειριστεί το σύστημά σας. Τα "Textures" βρίσκονται παντού μέσα σε ένα παιχνίδι και όσο πιο λεπτομερείς είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα των δεδομένων που πρέπει να μεταφέρεται στο σύστημά σας, και έτσι να είναι πιθανότερο να λαμβάνετε περισσότερο stuttering. Έτσι πριν αρχίσετε το χαμήλωμα άλλων ρυθμίσεων, αν θέλετε να μειώσετε το stuttering, ξεκινήστε από χαμήλωμα των textures, ειδικά εάν έχετε μια κάρτα γραφικών με ένα χαμηλό μέγεθος video RAM (VRAM).
Ένα άλλο τέχνασμα το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το stutter κατά τη διάρκεια online παιχνιδιών, όπου ένα άσχημο χρονικά τραύλισμα (stutter) μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο, είναι να πάτε σε λειτουργία θεατή (spectator mode) κατά την πρώτη είσοδο σας στο παιχνίδι και να παρακολουθήσετε για ένα ή δύο λεπτά. Η εναλλαγή μέσω των διαφόρων παιχτών, εάν είναι δυνατόν επιτρέπει ένα μεγάλο μέρος των διαφόρων τύπων δεδομένων του παιχνιδιού να γίνουν preload πριν από την εισαγωγή σας στον αγώνα.
Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, θα πρέπει να αναβαθμίσετε το υλικό σας. Κανείς δεν είπε ότι είναι είναι φθηνό για έναν PC gamer. Αλλά απο πού ν' αρχίσετε και ποιό κομμάτι του hardware ν' αναβαθμίσετε; Η πιο γρήγορη μέθοδος, αν χρησιμοποιείτε Windows Vista ή Windows 7 είναι να εξετάσετε τον Δείκτη Εμπειρίας των Windows σας (Windows Experience Index η αλλιώς WEI). Ελέγξτε για να δείτε ποιο στοιχείο έχει το χαμηλότερο σκορ, γιατί παρά τα όσα μπορείτε να ακούτε, το WEI είναι στην πραγματικότητα μια εύλογη ένδειξη για το πιο είναι το αδύνατο σημείο του συστήματός σας. Γι 'αυτό η συνολική βασική βαθμολογία στο WEI είναι πάντα ίση με το χαμηλότερο σκορ ενός εξαρτήματος και όχι ο μέσος όρος όλων των βαθμολογιών σας.

Λάβετε υπόψιν τις παρακάτω συμβουλές:
Drive: Αν είχατε παλιό σκληρό δίσκο (HDD), τότε αυτός σίγουρα θα συμβάλει στο stutter lag. Αναβαθμίστε τον σε ένα νέο και πιο γρήγορο μοντέλο, καθώς οι σκληροί δίσκοι είναι φθηνοί στις μέρες μας. Εάν διαθέτετε περισσότερα χρήματα αγοράστε έναν Solid State Drive (SSD), αντ 'αυτού. Χωρίς κινούμενα μέρη και εκπληκτικά γρήγοροι σε ταχύτητά οι SSD μπορούν να μειώσουν αισθητά το stuttering σε όλα τα παιχνίδια.
RAM: Σχετικά φτηνή και εύκολη για αναβάθμιση, η αύξηση της μνήμης RAM του συστήματός σας δεν έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα FPS, αλλά σχεδόν πάντα δίνει ως αποτέλεσμα ομαλότερο gameplay, αφού περισσότερα δεδομένα μπορούν να αποθηκευτούν στη μνήμη RAM και η RAM είναι η πιο γρήγορη σε πρόσβαση από οποιοδήποτε άλλο drive. Συστήνω 4GB ή περισσότερα εάν παίζετε τα τελευταία παιχνίδια.
GPU: Αν αγαπάτε την τέρψη των οφθαλμών σας, τότε χρειάζεστε μια GPU με ένα αξιοπρεπές μέγεθος VRAM. Τα υψηλής ποιότητας textures και οι ρυθμίσεις, όπως το Αnti-aliasing και το Anisotropic Filtering τρώνε πολλή μνήμη και ειδικότερα σε υψηλότερες αναλύσεις. Όσο μεγαλύτερη VRAM έχετε, τόσο περισσότερα δεδομένα του παιχνιδιού μπορούν να παραμείνουν εκεί και τόσο λιγότερη ανάγκη θα υπάρχει για το σύστημά σας στο να ανταλλάζει συνεχώς αυτά τα δεδομένα έξω από τη VRAM.
Ένας γρήγορος τρόπος για να καταλάβετε αν το stutter που έχετε είναι λόγο του hardware σας είναι το φως του drive: αν είναι συνεχώς αναμμένο η τρεμοπαίζει ακατάπαυστα κάθε φορά που έχετε stuttering, το σύστημά σας προσπαθεί να φορτώσει/ να ανταλλάξει δεδομένα αρκετά γρήγορα για να κρατήσει τα πράγματα ομαλά.
Control Lag
Κάποιες φορές, ακόμα και στο πιο καλοφτιαγμένο FPS χωρίς υποψία φαινομένου stuttering , κάτι φαίνεται παράξενο. Ο έλεγχος του χαρακτήρα στην οθόνη δεν έχει γρήγορη και ομαλή αίσθηση, ακόμα και μετά από κατάλληλη ρύθμιση της ευαισθησίας του ποντικιού. Αυτό το Control Lag (Κόλλημα κατά τον έλεγχο) μπορεί να επηρεάσει όλες τις περιφερειακές συσκευές που αλληλεπιδρούν με το παιχνίδι (gamepads, joysticks κλπ), ωστόσο συνήθως το φαινόμενο αυτό καταδεικνύεται από το ποντίκι που “κολλάει” καθώς το κινούμε.

Γρήγορος πυροβολισμός, σκότωσε τον εχθρό στα αριστερά σου !
Παράδειγμα: Ο παίκτης εφορμεί όταν προσέχει έναν αντίπαλο να πηγαίνει κρυφά στα αριστερά του, σηκώνοντας το όπλο του για να τον σκοτώσει. Ο παίκτης γυρνά και πυροβολεί, αλλά η αίσθηση είναι σαν να προσπαθεί να κουνήσει το ποντίκι του μέσα σε κόλλα και εν τέλει χάνει το στόχο του - όμως ο αντίπαλος καταφέρνει και χτυπάει τον παίκτη.
Λύση: Αν είστε απολύτως σίγουροι ότι το “κόλλημα” δεν προέρχεται από κακή επίδοση του υπολογιστή σας και δεν παρατηρείται κάποιο φαινόμενο stuttering, τότε υπάρχουν τρία βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.
Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι όλες οι συσκευές σας έχουν ενημερωμένους drivers και αν είναι ρυθμισμένες σωστά στον υπολογιστή. Λόγω του ότι οι πιο πολλές συσκευές λειτουργούν σε περιβάλλον Windows χωρίς την ανάγκη για drivers που προέρχονται από τρίτες πηγές (third party drivers), χωρίς τους σωστούς drivers μερικές περιφερειακές συσκευές πιθανότατα δεν θα δουλέψουν σωστά στα παιχνίδια. Ελέξτε το website του κατασκευαστή της συσκευή σας ή ελέγξτε το Windows Update για τους τελευταίους drivers για κάθε περιφερειακή συσκευή.
Έπειτα, μερικές ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με το χειρισμό, μπορούν να προκαλέσουν πρόσθετο lag ακόμα και στα πιο δυνατά συστήματα. Οι δύο πιο συχνές ρυθμίσεις που επηρεάζουν πολύ σημαντικά την απόκριση των κινήσεων του ποντικιού είναι οι ρυθμίσεις Mouse Smoothing και Mouse Acceleration. To Μοuse Smoothing προσπαθεί να ομαλοποιήσει τις κινήσεις του παίκτη ώστε να μην υπάρχουν ορατά άλματα στην κίνηση του κέρσορα/στόχου καθώς το ποντίκι κινείται. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό οδηγεί σε ένα λιγότερο ακριβές και laggy αποτέλεσμα, ειδικά όταν κανείς προσπαθεί να κουνήσει γρήγορα το ποντίκι του για να στοχεύσει σε έναν στόχο, για αυτό καλό θα ήταν να το απενεργοποιήσετε. Το Mouse Acceleration επιδρά στο πόσο μακριά ο κέρσορας/στόχος του ποντικιού κινείται και εξαρτάται από το πόσο γρήγορα ο παίκτηας κινεί το ποντίκι. Πιο γρήγορες κινήσεις οδηγούν σε μεγαλύτερες αλλαγές στη θέση του κέρσορα/στόχου, ενώ αργές κινήσεις οδηγούν σε μικρότερες και πιο ακριβείς αλλαγές. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στο Windows Desktop αλλά στα πιο πολλά παιχνίδια μπορεί να γίνει δύσκολο να χτυπηθεί ένας στόχος κάτω από ποικίλες συνθήκες εξαιτίας του απρόβλεπτου αποτελέσματος που θα έχει στο στόχο του παίκτη, γι αυτό είναι καλό για σας να το απενεργοποιήσετε επίσης. Ελέγξτε τους οδηγούς των παιχνιδιών που βρίσκονται παρακάτω για επιπλέον πληροφορίες.
Μια τελευταία ρύθμιση που είναι μια πολύ κοινή αίτία και lag στα γραφικά και στον χειρισμό είναι το Vertical Sync (VSync). Όταν το VSync είναι ενεργοποιημένο, λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί, πέρα από το ότι μπορεί δυνητικά να μειώσει τα FPS κατά 50% και πλέον, μπορεί ακόμη να προκαλέσει lag χειρισμού. H απενεργοποίηση του VSync είναι ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος για να μειώσεται το lag στα γραφικά και το χειρισμό. Αν βρείτε ότι η οθόνη που “δακρύζει” είναι ενοχλητική (κι αυτό ακριβώς εμποδίζει το VSync), μπορείτε να ενεργοποιήσετε το Triple Buffering μαζί με το VSync για να ανταπεξέλθετε στις πιο πολλές από τις αρνητικές του επιπτώσεις.
Ping Lag
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το Lag είναι ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε αρχικά μόνο σε παιχνίδια πολλαπλών παιχτών. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν παίζετε σε ένα online-based παιχνίδι, μέχρι ενός επιπέδου η καθυστέρηση είναι αναπόφευκτη. Όλες σας οι ενέργειες αποστέλλονται σε ένα κεντρικό server για να δουν οι άλλοι παίχτες στις οθόνες τους τι κάνετε εσείς. Την ίδια στιγμή, ο διακομιστής αποστέλλει συνεχώς δεδομένα, σχετικά με τις δράσεις των άλλων παιχτών, στον υπολογιστή σας. Υπάρχει μια αναπόφευκτη καθυστέρηση από τη στιγμή που τα δεδομένα αποστέλλονται, και όταν παραληφθούν και από τα δύο μέρη, τα οποία καλύπτονται από τον όρο Lag. Για να είμαστε και πιο συγκεκριμένοι μπορούμε να το ονομάσουμε Ping Lag.

Με μια μικρή πτώση της σφαίρας και χωρίς lag αυτό έπρεπε να είναι Headshot.
Παράδειγμα 1: Έχετε τον εχθρό σας στο στόχαστρο του ελεύθερου σκοπευτή και όπως αυτός τρέχει σε όλη την οθόνη σας πιέστε την σκανδάλη όταν είστε απόλυτα σίγουροι ότι το κεφάλι του βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της διόπτρας σας. Αλλά στο παιχνίδι συνεχίζει σώος γνωρίζοντας ότι υπάρχει ελεύθερος σκοπευτής ο οποίος προετοιμάζεται να τον σκοτώσει. Εσείς κραυγάζετε στο μικρόφωνο με αισχρολογίες κατηγορώντας ότι ο αντίπαλος χρησιμοποιεί κάποιο hack.

Παράδειγμα 2: Αυτή την φορά εσείς είστε στο στόχαστρο του ελεύθερου σκοπευτή, και βρίσκεστε έξω. Στην πρώτη του βολή αστοχεί και πετυχαίνει ένα τοίχο πίσω σας- κατά κάποιο τρόπο εσείς είστε νεκρός και λέτε στον εαυτό σας «Αυτός ο τύπος χρησιμοποιεί σίγουρα hack… πως μπορεί να με πυροβολήσει μέσα από στερεό τοίχο.
Λύση: Εννέα στις δέκα φορές, το άλλο πρόσωπο δεν χρησιμοποιεί κάποιο hack. Είναι απλά η καθυστέρηση του ping. Αυτή η μορφή καθυστέρησης συναντάται μόνο σε multiplayer online games, και πάλι, έχει να κάνει με τις μικρές καθυστερήσεις στην μετάδοση των δεδομένων. Αυτές οι καθυστερήσεις μετριούνται από το ping, που είναι ο χρόνος που χρειάζεται για ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής των δεδομένων, στον διακομιστή, και πάλι πίσω, σε χιλιοστά του δευτερολέπτου (1000 χιλιοστά του δευτερολέπτου = 1 δευτερόλεπτο)

Το ping σας συνήθως βρίσκεται στον πίνακα των score.
Για να μάθετε το ping σας σε ένα διακομιστή, ελέγξτε για μια στήλη ping στο πρόγραμμα περιήγησης του διακομιστή ή στον πίνακα βαθμολογίας. Ορισμένα παιχνίδια δεν εμφανίζουν την πραγματική εικόνα του ping, μπορεί να έχουν απλά ένα μέτρο ή μια προειδοποίηση, ίσως με ένα ιδιαίτερο χρώμα, οπού το πράσινο χρησιμοποιείται συνήθως για ένα καλό χαμηλό ping, ενώ το κόκκινο συμβολίζεται ως ένα κακό και υψηλό ping. Θυμηθείτε το ping lag δεν γνωρίζει πόσο γρήγορη είναι η σύνδεσή σας. Εφ’ όσον έχετε μια ευρυζωνική σύνδεση, θα πρέπει να είστε σε θέση να παίξετε τα περισσότερα παιχνίδια σε απευθείας σύνδεση, χωρίς καθυστέρηση ping, αν συνδεθείτε σε ένα διακομιστή με χαμηλή καθυστέρηση.
Δεν είναι σχετικό με το ping lag αλλά είναι εξίσου ενοχλητική η απώλεια πακέτων. Αυτό το φαινόμενο είναι πραγματικά μια σύνδεση που σχετίζεται με το πρόβλημα, γιατί κάποια από τα πακέτα δεδομένων που ταξιδεύουν μεταξύ εσάς και του διακομιστή είναι να πέσει κάπου κατά μήκος της γραμμής. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες από τις ενέργειες σας δεν θα αντικατοπτρίζονται στο παιχνίδι, και συχνά θα δείτε ένα στρεβλωμένο αποτέλεσμα, και τα πράγματα θα γίνουν σπασμωδικά και απρόβλεπτα. Το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε απενεργοποιήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα του παρασκηνίου που χρησιμοποιεί ταυτόχρονα την σύνδεσή σας στο διαδίκτυο. Αυτό περιλαμβάνει οποιοδήποτε αρχείο που κατεβαίνει ή κάποιο αρχείο κοινής χρήσης, αποστολής μηνυμάτων ή παρόμοια προγράμματα- που μπορεί να οδηγήσει σε lag και την απώλεια πακέτων κατά την διάρκεια του online παιχνιδιού. Εάν ελέγξετε με τον διακομιστή και αντιμετωπίσετε το ίδιο πρόβλημα, ίσως φταίει ο διακομιστής και ίσως χρειαστεί να βρείτε κάποιον άλλο ή να περιμένετε έξω.
Συμπέρασμα

Χωρίς Lag
Δοκιμάστε τα όλα, κάποιου είδους lag πάντα υπάρχει σε όλα τα gaming PC. Εκτός αν έχετε ένα τρομερό μηχάνημα και μία τέλεια σύνδεση στους καλύτερους διαθέσιμους διακομιστές παιχνιδιών, ένα από τα παραπάνω είδη lag θα σας επηρεάσει κάποια στιγμή στο μέλλον. Το κόλπο είναι να καταλάβετε τι προκαλεί το lag, και να εφαρμόσετε την κατάλληλη λύση.
Έτσι την επόμενη φορά που θα φωνάξετε "Lag!!!" καθώς παίζετε ένα παιχνίδι, απλά θυμηθείτε ότι μία απλή λέξη σαν αυτή έχει πολλές και πολύπλοκες αιτίες. Και θυμηθείτε, το lag είναι επίσης η τέλεια εξήγηση όταν χάσετε το στόχο σας.


No comments: